Kırşehir ili şeker pancarı (Beta vulgaris L.) üretim alanlarında yayılış gösteren yabancı otların flora, yaygınlık ve yoğunluklarının belirlenmesi
Doç. Dr. Melih YILAR
Dr. Öğr. Üyesi Yusuf BAYAR
Doç. Dr. Kadir AKAN
Öğr. Gör. İlker TÜRKAY
İnsanların yaşamında temel besin maddelerinden biri olan şekerin, üretim kaynaklarından birisi de önemli bir endüstri bitkisi olan şeker pancarı (Beta vulgaris L.)'dır. Şeker pancarı, Kırşehir ilinde üretim miktarı en fazla olan bitkisel üründür. Çalışmada Kırşehir ili Merkez, Akpınar, Boztepe, Kaman ve Mucur ilçeleri şeker pancarı üretim alanlarında sorun olan yabancı otlar ve bunların yaygınlıkları ile yoğunluklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sürvey çalışmaları; 2021 yılı Haziran-Eylül aylarında Kırşehir şeker pancarı üretim alanlarını temsil edebilecek şekilde rastgele seçilen 39 noktada 60 tarlada gerçekleştirilmiştir. Çalışma da 1 m2 'lik çerçeve kullanılarak üretim alanının büyüklüğüne göre tarlayı temsil edebilecek sayıda örnek alan değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, 1 parazit, 6 monokotiledon ve 50 dikotiledon olmak üzere toplam 23 familyaya dahil 57 yabancı ot türü belirlenmiştir. Asteraceae 14 tür ile (%24,6) üretim alanlarında en fazla tür içeren familya olarak kaydedilmiştir. Chenopodium album L. (%78.3), Amaranthus retroflexus L. (%75), Convolvulus arvensis L. (%53.3), Amaranthus albus L. (%46), Chrozophora tinctoria (L.) ve Sinapis arvensis L. (%33) en yaygın belirlenen türler olarak saptanmıştır. Şeker pancarı üretim alanlarında çok yoğun (YSD:A) ve yoğun (YSD:B) düzeyde yabancı ot türü belirlenmemiş, ancak m2'de 2.55 adet ile C. album orta yoğunlukta (YSD:C) olduğu saptanmıştır. Üretim alanlarında Cuscuta türlerinin %11.6 rastlanma oranıyla düşük yaygın, 0.216 adet/m2 yoğunluk değeriyle düşük yoğunlukta (YSD:E) olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; Kırşehir şeker pancarı üretim alanlarında sorun olan yabancı ot türleri saptanmış olup bu türlerin yaygınlık ve yoğunlukları da belirlenmiştir.
Yabancı ot,rastlanma sıklığı,yoğunluk,şeker pancarı,survey,Kırşehir
Dergi Adı Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Curation, Pdf2xml, Pdf2xml, Reference Master, Sophia, Zoological Record
Basım Tarihi 01-2022