img
DOĞAL TATLISU ORTAMLARINDAN YIĞIN HALİNDE TOPLANAN Cladophora glomerata (LINNAEUS) KÜTZING VE Mougeotia sp. TÜRLERİNİN BİYOKİMYASAL KOMPOZİSYONU   
Yazarlar
Dilek Yalcın Duygu
Prof. Dr. İlkay AÇIKGÖZ ERKAYA
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özge Sızmaz
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Özet
Tatlısu algleri sucul ekosistemlerde biyoaktif maddelerin önemli kaynaklarıdır. Bu sekonder metabolitlerkozmetik, gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadırlar. Cladophora glomerata (Linnaeus) Kützing veMougeotia sp. tatlı sularda yaygın olarak bulunan filamentli makroalg olup, birçok organizma için yaşamalanı ve besin kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, doğal habitatta yetişen iki makroalg C. glomerata ve Mougeotia sp.’nin pigment, protein, karbonhidrat, lipit ve kül oranlarının tespit edilerek, biyokütle üretmekiçin doğal ortamlarının platform olarak kullanılmasıdır. C. glomerata ve Mougeotia sp.'nin (% kuru ağırlık)üzerinden sırasıyla; protein (%14.26 ve %6.15), karbonhidrat (%64.52 ve %70.91), lipit (%0.55 ve %1.00)ve kül (%20.73 ve %18.74) miktarları tayin edilmiştir. C. glomerata’nın toplam klorofil miktarı (9.06±0.07µg/mL) ve toplam karoten miktarı (756.4 ±0.05µg/mL) olarak ölçülmüştür. Mougeotia sp.’nin toplamklorofil miktarı (2.18 ±0.17µg/mL) ve toplam karoten miktarı (196.4 ±0.005 µg/mL) olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar C. glomerata ve Mougeotia sp.’nin beslenme, farmasötik ve kozmetik ürünler için kullanılabileceğini göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Aquatic Research
Dergi ISSN 2618-6365
Dergi Tarandığı Indeksler SciLit
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2019
Cilt No 2
Sayı 1
Sayfalar 24 / 31
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1

Paylaş