Yazarlar |
Dilek Yalcın Duygu
|
Prof. Dr. İlkay AÇIKGÖZ ERKAYA
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özge Sızmaz
Ankara Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Tatlısu algleri sucul ekosistemlerde biyoaktif maddelerin önemli kaynaklarıdır. Bu sekonder metabolitlerkozmetik, gıda ve ilaç endüstrisinde kullanılmaktadırlar. Cladophora glomerata (Linnaeus) Kützing veMougeotia sp. tatlı sularda yaygın olarak bulunan filamentli makroalg olup, birçok organizma için yaşamalanı ve besin kaynağıdır. Bu çalışmanın amacı, doğal habitatta yetişen iki makroalg C. glomerata ve Mougeotia sp.’nin pigment, protein, karbonhidrat, lipit ve kül oranlarının tespit edilerek, biyokütle üretmekiçin doğal ortamlarının platform olarak kullanılmasıdır. C. glomerata ve Mougeotia sp.'nin (% kuru ağırlık)üzerinden sırasıyla; protein (%14.26 ve %6.15), karbonhidrat (%64.52 ve %70.91), lipit (%0.55 ve %1.00)ve kül (%20.73 ve %18.74) miktarları tayin edilmiştir. C. glomerata’nın toplam klorofil miktarı (9.06±0.07µg/mL) ve toplam karoten miktarı (756.4 ±0.05µg/mL) olarak ölçülmüştür. Mougeotia sp.’nin toplamklorofil miktarı (2.18 ±0.17µg/mL) ve toplam karoten miktarı (196.4 ±0.005 µg/mL) olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlar C. glomerata ve Mougeotia sp.’nin beslenme, farmasötik ve kozmetik ürünler için kullanılabileceğini göstermektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Aquatic Research |
Dergi ISSN | 2618-6365 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SciLit |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2019 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 24 / 31 |