Yeni ilköğretim 1 5 Sınıflar Programının Algılanma ve Benimsenmesi Düzeyi
Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK
Abdullah Adıgüzel
Düzce Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, yeni ilköğretim programının okul müdürleri ve sınıf öğretmenleritarafından algılanma ve benimsenme düzeyini belirlemektir. Şanlıurfa il merkezindeki 58ilköğretim okulu müdürü ve 395 sınıf öğretmenine uygulanan anket yoluyla elde edilen verileranaliz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, okul müdürleri ve sınıf öğretmenlerinin, yeniilköğretim programının tüm boyutlarını yeterli düzeyinde benimsediklerini göstermiştir.Katılımcıların en yüksek düzeyde benimsedikleri boyut, programın kazanımlar ve öğretme- öğrenme süreci boyutlarıdır. Okul müdürleri ve sınıf öğretmenleri tarafından algılanma vebenimsenme düzeyi en düşük olan program öğesi ise değerlendirme boyutu olmuştur. Okulmüdürleri, programın dört boyutuna ilişkin görüşlerinde de öğretmenlere oranla daha yüksekdüzeyde katılım göstermişlerdir. Öğretmenlerin yeni ilköğretim programı hakkındabilgilendirilmeleri, programı algılama ve benimseme düzeylerini yükseltmiştir. Katılımcılarıngörüşlerine göre, yeni ilköğretim programının benimsenme düzeyi bakımından okul müdürleri ilksırada yer almaktadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi