Bir İmparatorluk Refleksi Olarak 19 Yüzyılda Eğitsel Etkileşim ve Sonuçları
Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK
Bu araştırma, 19. Yüzyılda Osmanlı döneminde eğitsel etkileşim ve sonuçlarına ilişkinsomut örnekler sunmak amacıyla yapılmıştır. Dönemin özgün kaynakları ve dönemeilişkin ikincil kaynakların kullanımıyla gerçekleştirilen araştırma sonuçları eğitseletkileşiminin tarih boyunca devam ettiğini ortaya koymuştur. Araştırma sonuçları, Tarihboyunca benimsedikleri çeşitli dini inanışlar, içinde yaşadıkları geniş co ğrafya ve kültürelçevre nedeniyle, Türklerin eğitimine dışarıdan bazı unsurların girmesine yol açtığınıgöstermiştir. Türklerin, fethettikleri ülkelerde hâkimiyet kurarken, mevcut kültürkonusundaki anlayış ve hoşgörüsü bunda etkili olmuştur. Türklerin ta rihsel yolculuğu,başlıca üç büyük medeniyet kavşağıyla kesişmiştir. Bu uygarlıklar, İslamiyeti kabuletmeden önce Uzak Doğu (Çin ve Hint) Uygarlığı, İslamiyeti kabullerinden sonraOrtadoğu (Arap, Fars ve İslam) Uygarlığı ve son olarak da 19. yüzyılda ya kın ilişkikurdukları Batı (Avrupa) Uygarlığıdır. Bu üç büyük uygarlık belirli dönemlerde Türklerineğitim konusundaki düşüncelerinin ve uygulamalarının değişmesinde etkili olmuştur.
Dergi Adı Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBİTAK - ULAKBİM, EBSCOhost, The Directory of Open Access Journals - DOAJ, Türk Eğitim İndeksi, Akademia Sosyal Bilimler Indeksi (ASOS Index)
Basım Tarihi 12-2013