İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinde Okula Yabancılaşmanın Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi Şanlıurfa İli Örneği
Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Katıtaş Sevda
Bu araştırma, ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin okula yabancılaşma düzeylerinibelirlemek ve yabancılaşmaya yol açan etkenleri ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıştır.Betimsel tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın verileri, 2011 -2012 öğretimyılında Şanlıurfa ili Merkezi ile Şanlıurfaya bağlı Bozova, Siverek, Suruç, Birecik,Harran ve Viranşehir ilçelerinde bulunan ilköğretim okullarının ikinci kademesindeöğrenim görmekte olan 621 öğrenciden elde edilmiştir. Araştırma bulguları, öğrencileringenel olarak düşük düzeyde okula yabancılaşma yaşadıklarını ortaya koymuştur.Araştırmada ayrıca, öğrencilerin en yüksek düzeyde güçsüzlük alt boyutunda, en düşükdüzeyde kuralsızlık alt boyutunda yabancılaşma yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öteyandan, öğrencilerin okula yabancılaşma düzeylerinin cinsiyet, bir işte çalışma durumu,şiddet eğ ilimi, ailede konuşulan dil, ailenin ekonomik durumu, aile baskısı, idarec i veöğretmenlerden memnuniyet ve yakın arkadaşların okul başarı düzeyi değişkenlerine göreistatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği bulunmuştur.
Dergi Adı Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1512014