Örgütsel Kalite Göstergesi Olarak Çalışan Memnuniyeti:Bir Ölçek Geliştirme Çalışması
Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK
Doç. Dr. Cahit AYTEKİN
Doç. Dr. Fatih Ferhat ÇETİNKAYA
Günümüzde organizasyonlar başarıyı yakalamak ve rekabet avantajı sağlayabilmek için çalışanmemnuniyeti ve kaliteye önem vermektedir. Çalışan memnuniyetinin olması örgütsel performansın artmasınave örgütün gelişimine neden olmaktadır. Özellikle çok sayıda rakibin olduğu sektörlerde sürdürülebilir rekabetavantajı yakalamanın bir yolu da çalışanların problemlerini çözüp onlara ilişkin iyileştirme çalışmalarıyapmaktır. Bu hem organizasyon başarısı hem de kaliteyi yakalamak açısından önem arz eder. Bu çalışmadabir kalite göstergesi olarak çalışan memnuniyeti ölçeği geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmaya 2016-2017eğitim-öğretim yılı bahar dönemde Ahi Evran Üniversitesi’nde görev yapan 342 akademik ve 244 idaripersonelinden toplam 586 çalışan katılmıştır. Ölçek maddelerinin yazımına başlanmadan araştırmacılartarafından literatür taraması yapılarak diğer memnuniyet ölçekleri incelenmiştir. Ölçek geliştirme amacıylayapılan çalışmada açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizinin ardındanher bir boyut için Cronbach Alfa değerleri hesaplanarak güvenirlik analizleri yapılmış, ölçeğin bütününün veölçeği oluşturan alt faktörlerin Cronbach Alpha katsayılarının oldukça iyi düzeylerde olduğu tespit edilmiştir.AFA ve DFA sonuçları birlikte değerlendirildiğinde, çalışan memnuniyet ölçeğinin, üniversitelerdekiakademik ve idari personelin memnuniyet düzeyini ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu sonucunaulaşılmıştır. Geliştirilen ölçeğin literatüre önemli katkı sağlaması ve kalite arayışındaki yükseköğretimkurumları tarafından kullanılan ve referans gösterilen bir ölçek olarak kendine yer bulması umulmaktadır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO