ALÂEDDİN ÖZDENÖREN’DE ŞİİR ve FELSEFE
Prof. Dr. Hüseyin ÖZTÜRK
Felsefeci, şair ve yazar. Alâeddin Özdenören, 1940 yılında Kahramanmaraş’tadoğmuştur. Orta öğreniminden sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden1966 yılında Bergson’da Özgürlük Problemi isimli bitirme tezi ile mezunolmuştur. Kahramanmaraş Lisesi’nde başladığı felsefe öğretmenliğine; Çorum,Mersin ve Ankara’da devam etmiştir. Bunların dışında Gazi Eğitim Enstitüsündehocalık ve Kültür Bakanlığında müşavirlik yapmıştır. 1997 yılında müşavirlikgörevinden emekli olmuş, 2003 yılında vefat etmiştir. Mezarı, BalıkesirBaşçeşme kabristanındadır.Alâeddin Özdenören’in üzerinde Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve NecipFazıl’ın etkileri bulunmaktadır. Şair Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi GüzelAdam”ından biridir. Ancak bunlardan en yalnızı Alâeddin Özdenören’dir.Dünyaya ait hiçbir beklentisi yoktur. Hayatla bir türlü barışamamıştır. Mahzun,dalgın ve dağınıktır. Mustafa Aydoğan’ın ifadesiyle; bu dünyada hak ettiğininpek azına sahip olabilmiş birisidir. Alâeddin Özdenören hakkında yazı yazanhemen herkes onun şiirinden ve şairliğinden söz etmektedir. Ama felsefesindenhiç kimse bahsetmemektedir. Alâeddin Özdenören, en azından düşünce bazında;İslam’ın dünya görüşünü esas alır. Bu konuda toleransı yoktur. Bireysel vetoplumsal olayları, Batı kültür ve medeniyetini, onun dünyaya bakışını bu açıdanele alıp değerlendiren bir düşünürdür. Felsefi düşüncesini buradan çıkardığısöylenebilir.
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 01-2019