Çalışanlarının gözünden Türkiye’deki belediyelerde su yönetimi
Derya Çamur
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İLTER
Murat Topbaş
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Türkiye’de belediyelerde su yönetimi kapsamında yapılan çalışmaların ve su yönetimi konusunda çalışanların bu konudaki düşünce ve görüşlerinin belirlenmesidir. Yöntem:Tanımlayıcı tipteki bu çalışmada 481 belediyeden (büyükşehir, il, ilçe) 461’inde 461 çalışan ile görüşülmüştür (katılım orantısı %95,8). Veriler hazırlanan anket formu ile gözlem altında toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %42.4’ünün asıl görevi su ile ilgili olmadığı halde su yönetimiyle ilgili işlerde çalıştığı; %78.6’sının su ve yönetimi konusunda herhangi bir eğitim almadığı saptanmıştır. Belediyelerin %0.7’sinde hiç su depo temizliği yapılmamaktadır. Depo temizliği yapan personelin %59.0’ı bu konuda bir eğitim almamıştır. Katılımcıların %97.6'sı kentlerinde su dezenfeksiyonu amacıyla halen klor kullanıldığı bilgisini vermişlerdir. Ancak %88.6'sı dezenfeksiyon için suların klorlanması gerektiğini düşünmektedir. Katılımcıların %10.0’ı bina içi su yapıları ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade etmiştir. Belediyelerin %77.3’ünde park ve bahçelerin sulanmasında şebeke suyu kullanılmaktadır. Sonuç: Belediyelerde su yönetiminin tüm aşamalarında konuyla ilgili eğitim almış kişiler görevlendirilmeli; şebeke kontrolü ve su depoları gibi en uç noktadaki uygulamalarda eğitim almış sertifikalı personel istihdamı zorunlu hale getirilmelidir.
Dergi Adı Turkish Journal Of Public Health
Basım Tarihi 02-2018