İzotropik İki Farklı Kristal Yapının Arayüzeyinde Bulunan Dislokasyonların Yerdeğiştirme ve Zor Alanlarının Hesaplanması
Prof. Dr. Hülya ÖZTÜRK
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Hanife Saraçoğlu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Nezihe Çalışkan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Kristal yapıları veya birbirlerine göre yönelimleri farklı iki fazın ısıl veya mekanik işlemler esnasında, arayüzey düzlemleri, iki ortamın uyumunu sağlayabilmek için esneklik sınırları içinde kalacak biçimde, dönme, uzama veya kesme zoruna maruz kalır. Bu etkiler faz sınırı denilen arayüzeyde çizgisel yapı kusuru olarak bilinen dislokasyon şebekelerinin oluşmasına neden olur. Bu çalışmada, iki boyutta periyodik olan hekzagonal dislokasyon şebekeleri için, ortamlardan birinin sonsuza gittiği ve diğerinin sonlu olduğu ( $h$ kalınlıklı ) durumda, İzotropik esneklik teorisine göre, yerdeğiştirme ve zor alanları, analitik olarak hesaplandı. Uygun sınır şartlarının kullanılmasıyla dokuz bilinmeyenli, dokuz denklemden oluşan lineer bir denklem sistemi bulundu. Bu denklem sistemi $vec u$ yerdeğiştirme ve $sigma_{ij}$, zor alanlarının ortamların $mu$ kesme modüllerine, $V$ Poisson oranlarına, dislokasyon şebekesinin geometrisine ve Burgers vektörlerine olduğu gibi $h$ kalınlığına da bağlı olduğunu açıkça göstermektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üni. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi