ÇANKIRI-ÇORUM HAVZASI OLIGOSEN KUMTAŞLARININ PETROGRAFİSİ VE PROVENANSI, YOZGAT
Dr. Öğr. Üyesi Hilal DOKUZ
Çankırı-Çorum Havzası Oligosen istifleri, özellikle Yerköy (Yozgat) ile Delice (Kırıkkale) arasında yanaldevamlılığı olan ve kırmızı rengi ile kolay haritalanabilen karasal kırıntılılardan oluşur. Litolojisi çoğunluklakonglomera, kumtaşı ve çamurtaşı olup, yer yer evaporit seviyeleri bulundurur. Fasiyes analizlerine göre alüvyonyelpazesi, akarsu ve göl ortamlarında çökelmiştir. Önceki çalışmalarda İncik, Deliceırmak, Kızılöz ve KızılırmakFm. olarak haritalanan birimin yaşı Oligosen, Geç Oligosen, Oligosen-Erken Miyosen olarak verilmektedir.Omurgalı fosil, palinoloji ve göreceli stratigrafi verileri Oligosen-Erken Miyosen aralığını gösterse de alt ve üstsınırların nerelere kadar uzandığı belli değildir. Öte yandan, Kırşehir Masifi’nin yükselmesi ve yüzeylenmesi, dahagenel ifade ile İç Anadolu’dan denizin çekilmesi ve bölgenin tektonostratigrafik evrimi için bu istifinstratigrafisinin belirlenmesi ve petrografisinin ortaya konulması gereklidir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan Yozgat-Yerköy civarında yer alan Oligosen yaşlı kumtaşlarının bileşenlerikuvars, plajiyoklaz, alkali feldispatlar (ortoklas, mikroklin), mikalar (muskovit, biyotit), sedimanter (karbonat,çört), magmatik ve metamorfik kayaç parçaları (şist) ile ağır minerallerden (epidot, zirkon, hornblend)oluşmaktadır. Petrografik olarak incelenen birimler Q-F-L üçgen diyagramında [1]’a göre arkoz ve litik arkoz,[2]’a göre arkozik arenit olarak sınıflandırılmıştır. Provenans çalışmaları kapsamında Qt-F-L üçgen diyagramlarıkullanılarak kumtaşlarının kaynak alanlarıyla ilgili çıkarımlarda da bulunulmuştur. Buna göre Yozgat-Yerköycivarı kumtaşlarının ana kaynağı çoğunlukla temel yükselim ve yay geçişi bölgesine düşmektedir.
Dergi Adı Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2018