Kırşehir ilinde bulunan zirai ilaç bayilerinin mevcut durumu ve sorunlarının değerlendirilmesi
Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Didem SAĞLAM ALTINKÖY
Doç. Dr. Kadir AKAN
Doç. Dr. Arzu BERBER
Ali Korkmaz
Tarımsal üretimde ana hedef, üretim alanından en yüksek verimi elde etmektir. Üretimde verimi etkileyen birçok biyotik ve abiyotik faktör vardır. Bu nedenle, bu etkileri azaltmak için yoğun pestisitler veya kimyasallar kullanılmaktadır. Çiftçilerin bilinçsiz bir şekilde pestisit kullanmaları dolayısıyla pestisit tüketiminde artış görülmektedir. Bilinçsiz pestisit kullanımı üretim maliyetini arttırmakta ve çevre, insan sağlığı ve hedef alınmayan organizmalar üzerinde olumsuz bir etki yapmaktadır. Zirai ilaç bayileri, bitki koruma konularında çiftçileri bilgilendiren ve çiftçiler üzerinde önemli bir etkiye sahip olan önemli şirketlerden biridir. Bu nedenle, zirai ilaç bayilerinin mevcut durumu ve sorunlarının ortaya konması gerekmektedir. Bu çalışma 2017-2018 yıllarında Kırşehir'de zirai ilaç bayilerinin mevcut durumlarını ve sorunlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kırşehir ilinde faaliyet gösteren tüm zirai ilaç bayileri ziyaret edilmiş ve yüz yüze görüşülmüştür. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu anketler sonucunda, zirai ilaç bayilerinin demografik yapıları, istihdam edilen personel sayıları, bayilerin mesleki yeterlik durumları ve üreticilerin sorunlarına çözüm bulma becerileri ortaya konulmuştur.
Zirai ilaç bayi,Bitki koruma ürünleri,Kırşehir
Dergi Adı Mediterranean Agricultural Sciences
Basım Tarihi 12-2020