img
Yağ ve tannik asitle muamele edilmiş süt karma yemi ile bazı kaba yemlerin in vitro sindirilebilirliklerinin ve enerji değerlerinin belirlenmesi   
Yazarlar
Betül Zehra Sarıçiçek
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ÇAYIROĞLU
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, yağ ve tannik asit ile muameleye tabi tutulmuş süt karma yemi (SKY) ile kuru çayır otu (KÇO) ve mısır silajının (MS) in vitro kuru madde (IVKM) ve in vitro organik madde (İVOM) sindirilebilirlikleri ile enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Muamelesiz SKY, 2Y (yağ), 2.5TA (tannik asit) ve 2Y+2.5TA ile muamele edilmiş yemlerde KMS sırasıyla; %70,87, 67.13,69.80 ve 66.23; KÇO ve mısır silajında sırasıyla; %46.37 ve 52.39 olarak belirlenmiştir.Aynı yemlerin sırasıyla OMS; % 69.81,65.76,68.92 ve 64.99, KÇO ve mısır silajında ise % 47.27 ve 53.70 olarak belirlenmiştir. Muamelesiz, 2Y, 2.5TA ve 2Y+2.5TA muamelesi SKY'nin bürüt enerji (BE), sindirilebilir enerji (SE) ve metabolik enerji (ME) değerleri sırasıyla; 4382.5,4486.4,4431.6 ve 4487.7 kcal/kg KM; 3059.4, 2950.3, 3054.3 ve 2914.3 kcal/kg KM ve 2497.5, 2419.0, 2500 ve 2391.9 kcal/kg KM olarak belirlenmiştir. KÇO ve mısır silajının BE, SE ve ME değerleri sırasıyla; 4335.3, 2049.3 ve 1671.4 kcal /kg KM, 4373.2, 2348.4 ve 1920.5 kcal/kg KM olarak belirlenmiştir.SKY'ni yağ ve tannik asit ile muamele etmek yemin KMS ve OMS'ni, SE ve ME (2.5TA hariç) değerinde bir artışa neden olmamıştır,
Anahtar Kelimeler
mısır silajı,enerji değeri,sindirilebilirlik,karma yemler,in vitro sindirilebilirlik,besin değeri,yağ(kompozisyon),tanen,kuru yemler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi)
Dergi ISSN 2587-1854
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2001
Cilt No 16
Sayı 3
Sayfalar 22 / 26
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş