| Yazarlar (2) |
|
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ÇAYIROĞLU
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye |
| Özet |
| Bu çalışmada, yağ ve tannik asit ile muameleye tabi tutulmuş süt karma yemi (SKY) ile kuru çayır otu (KÇO) ve mısır silajının (MS) in vitro kuru madde (IVKM) ve in vitro organik madde (İVOM) sindirilebilirlikleri ile enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Muamelesiz SKY, 2Y (yağ), 2.5TA (tannik asit) ve 2Y+2.5TA ile muamele edilmiş yemlerde KMS sırasıyla; %70,87, 67.13,69.80 ve 66.23; KÇO ve mısır silajında sırasıyla; %46.37 ve 52.39 olarak belirlenmiştir.Aynı yemlerin sırasıyla OMS; % 69.81,65.76,68.92 ve 64.99, KÇO ve mısır silajında ise % 47.27 ve 53.70 olarak belirlenmiştir. Muamelesiz, 2Y, 2.5TA ve 2Y+2.5TA muamelesi SKY'nin bürüt enerji (BE), sindirilebilir enerji (SE) ve metabolik enerji (ME) değerleri sırasıyla; 4382.5,4486.4,4431.6 ve 4487.7 kcal/kg KM; 3059.4, 2950.3, 3054.3 ve 2914.3 kcal/kg KM ve 2497.5, 2419.0, 2500 ve 2391.9 kcal/kg KM olarak belirlenmiştir. KÇO ve mısır silajının BE, SE ve ME değerleri sırasıyla; 4335.3, 2049.3 ve 1671.4 kcal /kg KM, 4373.2, 2348.4 ve 1920.5 kcal/kg KM olarak belirlenmiştir.SKY'ni yağ ve tannik asit ile muamele etmek yemin KMS ve OMS'ni, SE ve ME (2.5TA hariç) değerinde bir artışa neden olmamıştır, |
| Anahtar Kelimeler |
| Makale Türü |
|
| Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayınlanan tam makale |
| Dergi Adı | Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi) |
| Dergi ISSN | 1300-2988 |
| Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
| Makale Dili | Türkçe |
| Basım Tarihi | 01-2001 |
| Cilt No | 16 |
| Sayı | 3 |
| Sayfalar | 22 / 26 |