Yağ ve tannik asitle muamele edilmiş süt karma yeminin rumende parçalanmayan proteinin pepsinde çözünebilirliğinin belirlenmesi
Betül Zehra Sarıçiçek
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin ÇAYIROĞLU
Bu çalışma, yağ(Y), tannik asit (TA) ve yağ+tannik asit (Y+TA) ile işleme tabi tutulan süt karma yemi (SKY)'nin pepsinde çözünebilirliğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Y (%1, 2, 3 ve 4), TA (%2.5, 5.0, 7.5 ve 10.0) ve Y+TA (Y ve TA'nın tüm seviyelerinin birbirleriyle kombinasyonu) işlemine tabi tutulan SKY'nin, rumen kanullü 3 baş Karayaka koçunda 24 saatlik inkübasyondan sonraki pepsinde çözünen nitrojen içerikleri belirlenmiştir. En yüksek N çözünürlülüğü 1Y+2.5TA (%52.46) ile 2Y+2.5TA'da (%51.30), en düşük çözünürlülük ise 4Y+7.5TA'da (%30.38) meydana gelmiştir. TA işlemine tabi tutulan yemler arasında en yüksek çözünürlülük 7.5TA'da (%47.96), en düşük çözünürlülük ise lOTA'da (%40.01) bulunmuştur. Y işlemine tabi tutulan yemler arasında en yüksek çözünürlülük 4Y'de (%38.85), en düşük çözünürlülük ise 2Y'de (%36.20) elde edilmiştir. Y+TA işlemine tabi tutulan yemlerde ise en yüksek N çözünürlülüğü lY+2.5TA'da (%52.46), en düşük çözünürlülük ise 4Y+7.5TA'da (%30.38) elde edilmiştir. SKY'ni işleme tabi tutmak N'un pepsinde çözünebilirliğini artırmakta ancak muamelede yağ düzeyi arttıkça çözünebilirlik azalmaktadır.
pepsin,karma yemler,Karayaka,protein,yıkılma,rumen,çözünürlük,yağ(kompozisyon),koyun,tanen
Dergi Adı Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi (Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi)
Basım Tarihi 01-2001