Yazarlar (3) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Subakut (subklinik) rumen asidozisi, özellikle yüksek enerjili rasyonlar verildiği dönemlerde, düşükrumen pH’sının tekrarlayan nöbetleri şeklinde ortaya çıkan ve genellikle birkaç dakika veya birkaçsaat süren metabolik bir hastalıktır. En dikkat çeken belirtileri yem tüketiminin azalması, canlıağırlık kaybı, rumen hareketlerinde azalma, abomasum kayması, laminitis, ishal, süt verimi ve sütyağ veriminde azalma, dışkının kıvamında yumuşama ve dışkıda sindirilmemiş tahıl taneleriningörülmesidir. Bu derlemede, süt sığırı işletmelerinde önemli ekonomik kayıplara neden olan subakutrumen asidozisinin nedenleri, tespit edilmesi ve önlenmesi için uygulanabilecek yöntemler incelenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology (TURJAF) |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 08-2019 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 8 |
Sayfalar | 1156 / 1165 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v7i8.1156-1165.2475 |
Makale Linki | https://doi.org/10.24925/turjaf.v7i8.1156-1165.2475 |
Atıf Sayıları | |
Google Scholar | 1 |