Bir Kasaba Romanı: Nâbi’nin Park Kahvesi
Dr. Öğr. Üyesi Havvaana KARADENİZ
Samim Kocagöz’ün, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını konu edinen ve küçük bir kasabada geçen Nâbi’nin Park Kahvesi adlı romanı, o süreçte hâkim güç durumunda olan kasaba eşrafı ile yoksul halkı temsil eden vatansever aydın gençlerin çatışmasını ve bürokratikpolitik engellere takılan bu gençlerin verdiği mücadelede yenik düşmesini gözler önüne serer. Yazarın toplumcu gerçekçi çizgisini yansıtan ilk romanı olarak değerlendirilen Nâbi’nin Park Kahvesi, ele aldığı tema çeşitliliği ile zengin bir roman olma özelliğini taşır. Romanda, Batı Anadolu’da bir kasabada, Menderes Irmağı’nın taşmasıyla kasaba halkının tabiat ile olan sınavı konu edinirken aynı zamanda yoksulluk içinde yaşayan halkın ekonomik durumu üzerinde durulur. Geçimini tarımla sağlayan köy ve kasaba insanının Menderes Irmağı’nın taşması sonucu verdiği zorlu mücadele ile aslında mekân-insan ilişkisi ön plana çıkarılır. Romanda Kurtuluş Savaşı’na katılanlar ile bu savaşa katılmayan ancak kendini savaşa katılmış gibi gösteren ve durumu kendi lehine çeviren baskın güçlerin hâkimiyeti, aralarında yaşanan çatışma, yozlaşma, ahlaki çöküntü, bürokratik çürüme, sağlık, eğitim ve sürgün gibi pek çok bireysel ve toplumsal sorun gözler önüne serilir. Bunun yanında çalışmada, edebî anlatılarda kasabaların, metin içinde yüklendiği değer ve fonksiyonlar ortaya konmuş; mekân olarak kasabanın, bireysel ve toplumsal izlekler bağlamında nasıl ele alındığı tespit edilmiştir.
Dergi Adı GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ
Basım Tarihi 10-2022