2018 Yılı Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programı Kazanımlarının Orijinal Ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisine Göre İncelenmesi
Yıldızay Ayyıldız
Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Abdullah AYDIN
Canan Nakiboğlu
Balıkesir Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı Talim veTerbiye Kurulu Başkanlığı’nın 2018 yılında yayınlamışolduğu Ortaöğretim Kimya Dersi Öğretim Programındakikazanımların Orijinal ve Yenilenmiş BloomTaksonomilerine göre analiz edilmesi amaçlanmıştır. 9.,10., 11. ve 12. Sınıflarına ait toplam 127 kazanımınbilişsel alan düzeyleri, bilgi boyutları ve bilişsel süreçboyutlarına göre analizi, doküman incelemesi yöntemikullanılarak gerçekleştirilmiştir. Öğretim programındakikazanımların sayısı bilişsel alanın kavrama basamağındaoldukça fazlayken, analiz, uygulama ve bilgibasamağındaki kazanımların sayısının az olduğu bulundu.Sentez ve değerlendirme basamağındaki kazanımlarınsayısının ise oldukça az olduğu belirlenmiştir.Kazanımların bilişsel süreç boyutlarına göre analizedilmesiyle; kazanımların ağırlıklı olarak anlamak veçözümlemek basamağında olduğu belirlendi. Bununyanında, uygulamak, hatırlamak ve değerlendirmekbasamağında oldukça az olduğu; yaratmak basamağındaise son derece az olduğu bulunmuştur. Diğer yandan,kazanımların ağırlıklı olarak bilgi boyutunun kavramsalbasamağında oldukça yüksek bulunduğu, olgusal veişlemsel basamağındaki kazanımların sayısının az olduğu;üst-bilişsel basamağındaki kazanımların sayısının iseoldukça az olduğu belirlenmiştir. 2018 yılı Kimya DersiÖğretim Programındaki kazanımların yüksek oranda altdüzey bilişsel alan basamaklarına yönelik olduğusonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 10-2019