Üretim Fiyat İlişkisinde Almon Polinimial Tekniği Yaklaşımı Samsun İli Çeltik Örneği
Doç. Dr. Hasan Gökhan DOĞAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Arslan Zafer Gürler
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Bekir Ayyıldız
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Zaman serisi ekonometrisinde, açıklayıcı değişkenin sadece bugünkü değerlerinin değil geçmişdönemlerdeki etkisinin de araştırılmasına olanak sağlayan modeller bulunmaktadır. Bu ekonometrik modellerdenbiri de Almon Modelidir. Bu çalışmada, Samsun ili çeltik üretim -fiyat ilişkisi Almon Modeli ile incelemeyealınmıştır. İnceleme dönemi 1993 - 2013 yılları arasını kapsamaktadır. Model sonuçlarına göre, Samsun ilinde çeltiküretimi t , t- 1 ve t-2 dönem fiyatlarından etkilenm ektedir. t dönemi fiyatları üretimi negatif yönlüetkilerken, t-1 ve t- 2 dönem fiyatları pozitif yönlü etkilemektedir. Ekonomik teorideki Cobweb Teoreminin degörüldüğü bu çalışmada, üretim planının gereği ortaya çıkmıştır. Bu üretim planı yapılırken, üretici birlikleri,kooperatifler ve devletin destekleme unsurları vb gibi olguların aktif olarak işletilmesi öneri olarakdeğerlendirilebilir. Böylece, fiyat istikrarı sağlanarak hem üretim daha net öngörülebilecek hem de arz ve talepfazlası gibi arzu edilmeyen sonuçların önüne geçilebilecektir.
Dergi Adı Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University
Basım Tarihi 08-2014