Edirne İli Keşan İlçesinde Yaşayan Tüketicilerin Meyve Sebze Tüketim Yeri Tercihleri ve Bunu Etkileyen Faktörler
Doç. Dr. Hasan Gökhan DOĞAN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Ebru Onurlubaş
Trakya Üniversitesi, Türkiye
Halil Kızılaslan
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Edirne ili Keşan ilçesinde yaşayan tüketicilerin yaş sebze meyve tüketim yeri tercihleri incelenmiştir. Ayrıca, tüketicilerin yaş sebze meyve tüketiminde tercih yerleri üzerinde etkili faktörler ele alınmıştır. Araştırmanın verileri, yapılan örnekleme sonucunda 200 tüketiciden elde edilmiştir. Bu bilgiler kullanılarak, gelir grupları bazında yüzdelik dilimler üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. İstatistikî olarak farklılıkları ortaya koymak amacıyla da Khi-kare analizi yapılmıştır. Buna göre, tüketicilerin tamamı alışverişi peşin olarak gerçekleştirmekte, peşin alışveriş yapanların %81,00’ i ise kredi kartı ile alışveriş yapmaktadır. Tüketim yeri tercihinde, aylık gelir gruplarına göre tüketicilerin meyve sebze satın alma yeri tercihlerinde farklılıklar görülmüştür. Manav ve yerel pazarlardan meyve sebze alışverişi yapan tüketicilerin, marketlerden alışveriş yapanlara göre daha düşük bir gelir düzeyine sahip oldukları gözlenmiştir. Bununla birlikte, geleneksel tüketim yerlerinden olan manav ve yerel pazarlar her gelir grubundan tüketiciye hitap etmektedir. Sonuç olarak, tüketicinin tüm tedarik kanallarından her zaman arzuladığı uygun fiyat, tazelik, ulaşım kolaylığı, ödeme koşulları, ürün farklılıkları, hijyen gibi taleplerini bütünüyle gerçekleştirebileceği perakendecilik organizasyonları sağlanmalıdır. Böylece, hem tüketicinin eğilimlerinin yönlendirilebilmesi hem de perakendecilik sektörünün etkinliğini arttırabileceğini öngörmek mümkündür.
Dergi Adı Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN, EBSCO, AKADEMİK DİZİN, INDEX COPERNICUS, SCIENCE DIRECT, ASOS INDEX, IDEALONLINE
Basım Tarihi 06-2014
Doi Numarası 10.18026/cbusos.94197