Türkiye nin İnsani Gelişme Endeksinin Analitik Olarak Değerlendirilmesi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Uğur Selengil
Burcu Tan
Bu çalışma, 1990-2011 yılları arasında Türkiye'nin insani gelişme endeksi (İGE) seyrini analitik olarak ortaya koymak amacını taşır. 1990-2011 yılları arası İGE'ni oluşturan bileşenlere ait veriler hesaplanmıştır. Çalışmada birim kök testi, regresyon analizi ve trend analizi gibi istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, eğitim endeksi, sağlık endeksi ve gelir endeksi süreğen bir şekilde artış eğilimdedir. Ele alınan endekslerin İGE' ne katkısı; eğitim endeksinin 0.364, gelir endeksinin 0.300 ve sağlık endeksinin 0.300 birim olarak bulunmuştur. Alt endekslerin İGE' ne katkısı göz önünde bulundurulduğunda, GSYH artışına bağlı olarak Türkiye'nin İGE puanının ve kategorisinin yükselme trendinde olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN, EBSCO, ROAD, TÜRKİYE ATIF DİZİNİ, CITEFACTOR, OPEN ACCESS LIBRARY, COSMOS IF, INTERNATIONAL INSTITUTE OF ORGANIZED RESEARCH (I2OR), INTERNATİONAL SCIENTIFIC INDEXING, SINDEX, CAB ABSTRACT, SOBIAD, GOOGLE SCHOLAR, CROSSREF, EURASIAN SCIENTIFIC JOURNAL INDEX
Basım Tarihi 06-2013
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/jist/issue/7934/383395