Türkiye’ de Fark Ödemesi Desteklemelerinin Bazı Hububat Ürünlerinin Üretici Kararlarına Etkilerinin Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Hasan Gökhan DOĞAN
Doç. Dr. Mustafa KAN
Doç. Dr. Arzu BERBER
Buaraştırmada, Türkiye’ de hububat grubu içerisinden seçilmiş buğday, arpa vemısır ekiliş alanları üzerinde fark ödemesi desteklerinin etkileriaraştırılmıştır. Araştırmanın değişkenleri ekiliş alanları, cari fiyatların birgecikmeli değeri ve fark ödemesi destekleridir. Elde edilen sonuçlara göre,arpa ve mısır ekiliş alanları üzerinde fark ödemesi desteklerinin etkili olduğubelirlenmiştir. Buğday’ da ise istatistiksel olarak böyle bir etkigörülmemiştir. Ancak, cari fiyatlar ile fark ödemesi desteklerinin etkileşimiele alınan ürünlerde önemli görülmüştür. Buradan hareketle, fark ödemesidesteklerinin sürdürülmesi gerektiği söylenebilir. Bu süreklilik sağlanırken,2000’ li yıllar öncesinde ortaya çıkan desteklerin bütçe yükü, hedef kitleye ulaşamama,etkinlik vb. hususlar açısında dikkatli olunması gerekmektedir. Politikayapıcıların ve uygulayıcıların bu yönlü politikaları oluşturulurken, ürün,bölge, ekonomik yapı, sosyal ve demografik özellikleri dikkate alarakoluşturması söz konusu kaynakların dağılımı ve etkisi açısından daha verimliolabileceği söylenebilir.
Dergi Adı Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 09-2018