The Effects of COVID-19 in Chronic Kidney Disease: Progression and Increased Severity of Chronic Inflammatory
Doç. Dr. Hasan Esat YÜCEL
Naime Meriç Konar
Amaç: SARS-COV-2 (Şiddetli akut Solunum Sendromu Virüsü), geniş bir organotropizme sahiptir. Baskın olarak pulmoner sistemi tutsa da, böbreklerde yaygın olarak tutulmaktadır. Kronik böbrek hastalarında (KBH), akut böbrek hasarını ve mortaliteyi artırdığı çalışmalarla gösterilmiştir. Ancak hayatta kalan ve diyalizsiz takipte olan hastalarda progresyon ve kronik inflamasyon şiddetine etkileri henüz bilinmemektedir. Çalışmadaki amacımız post-COVID KBH’da böbrek fonksiyonlarını ve kronik inflamasyon şiddetini araştırmaktır.Araçlar ve Yöntem: Çalışma retrospektif olarak gerçekleştirildi. COVID-KBH(n=54) ve NON-COVID KBH (kontrol grubu) (n=60) olmak üzere, iki grup oluşturuldu. Grupların bazal Kan Üre Azotu (BUN), Üre, Kreatin (Cre), Glomerüler filtrasyon hızı (GFR), Beyaz kan hücresi (WBC), Nötrofil (Neu), Lenfosit (Ly), Trombosit (Plt), Trombosit/Lenfosit Oranı (PLR) ve Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR) seviyeleri incelendi ve karşılaştırıldı. Akut enfeksiyondan 6 ay sonra olmak üzere, gruplarda aynı parametrelerin değişimleri incelendi. Bulgular: COVID-KBH grubunda akut enfeksiyondan 6 ay sonra Cre (p=0.002) ve PLR'de artış(p=0.02), Ly(p=0.037) ve GFR'de (p=0.001) azalma görüldü. NON-COVID grubunda herhangi bir değişiklik tespit edilmedi. COVID grubunda PLR ve NLR ile BUN, Üre ve Cre arasında pozitif korelasyon, GFR ile negatif korelasyon izlendi. NON-COVID grubunda ise NLR ile sadece BUN arasında pozitif korelasyon izlendi.Sonuç: SARS-COV-2 ile enfekte olup hayatta kalan ve diyalizsiz takipte olan kronik böbrek hastalarında, progresyon ve kronik inflamasyon şiddeti artmıştır.
chronic inflammation severity,chronic kidney disease,progression,SARS-COV-2
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslarası dergilerde yayımlanan tam makale