1914 Halep Vilâyet Bütçesi ( Osmanlı Vilayet Bütçesine Bir Örnek)
Doç. Dr. Hasan KARAKÖSE
Mali alanda yapılan reformlardan birisi de 1846’dan itibaren modern anlamda tahmini bütçelerinhazırlanmaya başlanması olmuştur. I. Meşrutiyet’in ilanından sonra bütçe yapma yetkisi Kanun-ı Esasî, Meclis-iMebusan ve Heyet-i Âyân’a verildi. Yeni düzenleme ile her senenin bütçe uygulaması padişahın yetkisi veonaylaması ile yürürlüğe girmekteydi. II. Meşrutiyet’in ilanından sonra, 1910 tarihli “Usul-i Muhasebe-i UmumiyeKanunu” ile kapsamlı bir düzenleme getirildi. Devlet bütçesinin hazırlanması, uygulanması ve denetimine ilişkingenel hükümler içeren bu kanun, 1911 yılında yürürlüğe girdi. 1913 tarihinde yürürlüğe giren, “İdare-i Umumiye-iVilayat Kanun-ı Muvakkati” Vilayet idaresi ve taşra maliyesinde önemli yenilikler getirdi. Bu kanunla vilayetlerinkendi idareleri altında mal varlıkları, gelir-giderleri ve Vilayet bütçeleri oluşturuldu. Bu kanuna göre hazırlanan 1914senesi Halep Vilayet bütçesi ilk olması bakımından önem arz etmektedir. Bütçenin temel alt başlıkları; 1330 (1914)Senesi Halep Vilayet Bütçe Nizamnamesi, tahminî varidat bütçesi, “Elif” cetveli, ödenek bütçesi, “Be” cetveli,değişmesi muhtemel “Te” cetveli, varidatın detaylandırıldığı kısım, muhassasatın (ödenek) detaylı olarak ele alındığı43 fasıllık kısımdır. Araştırma, arşiv kaynaklarına ve bu alanla ilgili çalışmalara dayanmaktadır. Ayrıca OsmanlıDevleti’nde daha önce yapılan bütçelerden farklı olarak, günümüz bütçelerine benzerlikleri bulunan bir vilayetbütçesinin hususiyetlerini ortaya koymaktadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Osmanlı Mirası Araştırma Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler SOBİAD (Sosyal Bilimler Atıf Dizini)
Basım Tarihi 11-2018