Comparison of Endoscopic and External Dacryocystorhinostomy Results and Analysis of Patients' Satisfaction
Battal Tahsin Somuk
Sait Alim
Emrah Sapmaz
Helin Deniz Demir
Burcu Taşkıran Kandeğer
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Göksel Göktaş
Doç. Dr. Harun SOYALIÇ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Endoskopik ve eksternal dakriyosistorinostomi (DSR) ameliyat sonuçlarımızın karşılaştırılması ve hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi. Yöntemler: Çalışmaya 46 (35 kadın, 11 erkek) endoskopik DSR ve 43 (37 kadın, 6 erkek) eksternal-DSR uygulanan hasta dahil edildi. Ameliyat başarısı objektif ve subjektif olarak değerlendirildi. Nazolakrimal kanaldan verilen salin solüsyonun endoskopi ile objektif olarak burundan gelişi değerlendirildi. Subjektif değerlendirme hastaların epiforalarının sorgulanması ile değerlendirildi. Ameliyat başarısının değerlendirilmesine ilaveten her iki hasta grubuna sonuç değerlendirme ve memnuniyet anketi uygulandı. Bulgular: Yaş ve cinsiyet açısından her iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0.486, p=0.23). Ancak her iki grupta kadınların sayısı erkeklere göre daha yüksekti ve bu istatistiksel açıdan anlamlıydı (endoskopik DSR p=0.01, eksternal DSR p=0.001). Postoperatif kanama ve punktum hasarı açısından karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmadı. Başarı oranı endoskopik DSR grubunda %84.7 iken eksternal DSR grubunda %90.6 idi, ancak her iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark yoktu (p=0.397). Her iki gruba yöneltilen anket sonucunda; ameliyattan genel memnuniyet oranı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.397). Sonuç: Literatürdeki birçok çalışmada iki grup için verilen sonuçlar çalışmamızda elde edilenlere benzerdir. Her iki tekniğin avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Hangi yöntem tercih edilirse edilsin çalış- mamıza göre fonksiyonel başarı elde edilmesi hasta memnuniyetini belirleyen esas faktördür.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turk Otolarengoloji Arsivi/Turkish Archives of Otolaryngology