Evaluatıon Of Postural Stabılıty And Fall Rısk In Patıents Wıth Obstructıve Sleep Apnea Syndrom
Doç. Dr. Harun SOYALIÇ
Handan İnönü Köseoğlu
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Avcu
Mevlüt Can Koçak
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Ahmet İnanır
Elvan Evrim Tuna
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Giriş: Biodeks Denge Sistemini kullanarak obstrüktif uyku apneli hastalarda postural dengenin ve düşme riskinin (Postural Stability and Fall Risk) değerlendirilmesidir. Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya 95 birey dahil edildi. Bireylerin 25'i AHI'si 5 in altında olan sağlıklı kontrol grubundan (13 erkek, 12 kadın ), 35’i hafif dereceli OUAS 'lı hastalardan (17 erkek, 18 kadın), 35'i de orta -ağır OUAS'lı hastalardan (19 erkek,16 kadın) oluşmaktaydı. OUAS 'lı hastalar ve sağlıklı kontrol grubu bireyler denge ve düşme riski açısından test edildi. Denge ve düşme riski Biodex Denge Sistemi ile değerlendirildi. Bulgular: Grupların cinsiyet, yaş, boy, kilo, Genel Stabilite İndeksi (GSİ), Antero-Posterior Stabilite İndeksi (APSİ) ve Medio-Lateral Stabilite İndeksi (MLSİ) arasında karşılaştırma yapıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Kontrol grubu ile hafif OUAS ve orta- ağır OUAS gruplarının VKİ ortalamaları arasında anlamlı bir fark saptanmaz iken (p>0,05) hafif OUAS grubunun VKİ ortalaması (27,11±2,35) orta-ağır ağır OUAS grubunun VKİ ortalamasından (28,72±2,98) anlamlı derecede daha düşüktü (p=0,039). Gruplar Düşme Riski İndeksine (DRİ) göre karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkılık saptandı (p<0,001). Orta-ağır OUAS grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi, hafif OUAS grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi ve kontrol grubunun ortalama Düşme Riski İndeksi değerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha büyüktü. (sırayla p=0,044; p<0,001). Sonuç: Özellikle ağır derecede obstrüktif uyku apnesi olan ve dikkat-denge gerektiren aktiviler gerçekleştiren hastalardaki dengesizlik ve düşme riski Biodeks Denge Sistemi ile belirlenebilir.
Dergi Adı KBB-Forum 2017
Basım Tarihi 01-2017