Evaluation of mean platelet volume and its ratio over platelet count in children with obstructive sleep apnea syndrome
Doç. Dr. Harun SOYALIÇ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Battal Tahsin Somuk
Serkan Doğru
Levent Gürbüzler
Göksel Göktaş
Ahmet Eyibilen
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada çocuklarda adenotonsiller hipertrofinin neden olduğu tıkayıcı uyku apne sendromu (TUAS) ile ortalama trombosit hacmi (OTH) ve OTH/trombosit sayısı oranı arasındaki ilişki belirlendi ve adenotonsillektominin bu iki parametre üzerindeki etkisi değerlendirildi. Hastalar ve Yöntemler: Bu prospektif çalışmaya Ocak 2011 - Ocak 2013 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniğine tanıklı apne ve horlama nedeni ile başvuran, kronik adenotonsiller hipertrofisi olan 73 çocuk hasta (38 erkek, 35 kız; ort. yaş 8.6±3.3 yıl; dağılım 2-17 yıl) dahil edildi. Ayrıca kliniğimize TUAS dışı nedenlerle başvuran, yaş ve cinsiyet uyumlu 56 çocuk hasta (28 erkek, 26 kız; ort. yaş 8.0±3.2 yıl; dağılım 3-13 yıl) kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Hastaların ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası üçüncü ayda hemoglobin, beyaz kan hücresi, trombosit sayısı ve OTH değerleri kaydedildi. Bulgular: Hasta grubunda OTH/trombosit sayısı oranı kontrol grubuna göre yüksek olsa da fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ortalama trombosit hacmi düzeyi hasta grubunda 7.68±1.07 fL, kontrol grubunda 7.21±0.84 fL idi. Ameliyat öncesi OTH düzeyi hasta grubunda kontrol grubundan anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Ameliyat sonrası üçüncü aydaki OTH düzeyi ve trombosit sayısında ameliyat öncesi OTH düzeyi ve trombosit sayısına göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı (sırasıyla, 7.68±1.07 fL; 7.17±0.97 fL; p<0.05). Sonuç: Adenotonsiller hipertrofili çocuklarda yüksek OTH ve OTH/trombosit sayısı, hem çocukluk hem de yetişkin dönemde gelişebilen kardiopulmoner ve serebrovasküler morbiditeler için önemli bir risk faktörü olabilir. Adenotonsillektomi bu riski anlamlı olarak azaltabilir.
Dergi Adı Kulak Burun Boğaz İhtisas Dergisi
Makale Dili İngilizce