ÜTOPYALAR VE 21. YÜZYILDA ÜTOPYACILIK
Arş. Gör. Harun BİÇAKCI
Ütopyalar, çok uzun bir tarihsel ve kültürel mirasa sahiptir. İnsanların mutlak iyiliğe ve mutluluğa olan özlemleri neticesinde de her dönemde ve heryüzyılda önemli ütopya örneklerinin sahneye çıktığı görülmektedir. Çağımızda hızla artan sorunlar ve adaletsizlikler karşısında insanların bu özlemleri artarak devam etmektedir. Edebi türün önemli örneklerini sergileyen bu ütopik kurgular, sadece edebiyatın değil, sosyoloji, ekonomi siyaset gibi çok farklı disiplinlerin de ilgi alanındadır. Diğer bir deyimle ütopyalar, birbirinden çok farklı yaklaşımlar tarafından çeşitli şekillerde ele alınmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın amacı ütopyaların ve ütopyacılığın yirmi birinci yüzyıldaki konumunu ve mevcut durumunu analiz etmektir. Bu çerçevede çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öncelikle ütopya ve ütopyacılığın tarihsel ve kültürel serüveni üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde ise bu tarihsel süreçten süzülerek gelen ve yirmi birinci yüzyılda ütopyaların ve ütopyacılığın mevcut durumu analiz edilmektedir. Çalışmada literatür taraması tekniği kullanılmıştır. Araştırma bu literatürün değerlendirilmesi, analizi, yorumlanması ve betimlenmesine dayanmaktadır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi