Kaçakçılığın Belirleyicileri: Avrupa ve Orta Asya Ülkeleri Üzerine Yapısal Eşitlik Modeli Uygulaması
Doç. Dr. Hande AKSÖZ YILMAZ
Kaçakçılık, malların dış ticaretindeki belli başlı bazı yükümlülüklerden kaçmak ve / veya sınır kontrollerinden kurtulmak içinvergilendirmeden kaçınma faaliyetidir. Kurumsal etkinlik sağlanmadan dış ticarette serbestleşmenin gerçekleştirilmesi, kaçakticaret yapanlara yeni fırsatlar doğurmaktadır. Kaçakçılığın belirleyicileri konusunda literatürde çok sayıda teorik incelemeyedayalı çalışma yer alırken; uygulamalı analizlerin yer aldığı çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada kaçakçılık, diğerçalışmalardan farklı olarak, Yapısal Eşitlik Modelinin özel bir çeşidi olan MIMIC modelinden elde edilen bulgular etrafındaincelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Dünya Bankası’nın coğrafi ülke sınıflandırmasında Avrupa ve Orta Asya'da yer alan 52ülkeye ait seçilmiş değişkenlerin 2015 yılına ilişkin verilerinden yola çıkarak, kaçakçılığın nedenlerini ve göstergelerini analizetmektir. Bu çalışma sonucunda, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde kaçakçılığın en önemli belirleyicilerinin hukuk düzeni,küreselleşme ve kişi başına GSMH olduğu iken; Türkiye'de ithalat maliyetleri, ticaretin GSMH içerisindeki payı, tarife oranları,hukuk düzeni, küreselleşme ve kişi başına GSMH olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Dış Ticaret,Kaçakçılık,Kayıtdışı Ticaret,Vergi Kaçırmak,İthalat Maliyetleri
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi