Yazarlar |
Metin Duru
Uşak Üniversitesi, Türkiye |
Prof. Dr. Ahmet ŞAHİN
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışma, zengin bir saponin kaynağı olan demir dikeni (Tribulus terrestris) (TT) bitki tozunun bentonit, selüloz ve pamuk yağı ile karıştırılarak yumurta tavuk yemine eklenmesinin beyaz yumurtacı tavuklarda performans özellikleri, yumurta kalite kriterleri, kemik kalsiyum kül düzeyleri, yumurta sarısı kolesterol düzeyi ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Toplam 192 yumurtacı tavuk her bir grupta 16 hayvan olacak şekilde 12 gruba dağıtılmıştır. Deneme 0 (kontrol); 1 g TT; 2 g TT; 0.1 g pamuk yağı; 0.5 g selüloz; 0.5 g bentonit; 1 g TT ile 0.1 g pamuk yağı; 2 g TT ile 0.2 g pamuk yağı; 1 g TT ile 0.5 g selüloz; 2 g TT ile 1 g selüloz; 1 g TT ile 0.5 g bentonit ve 2 g TT ile 1 g bentonit gruplarından oluşmaktadır. Kontrol grubuna göre 2 g demir dikeni, bentonit ile karışan 2 g demir dikeni, yağ ile karışan 1 g ve 2 g demir dikeni gruplarında plazma kalsiyum değerleri önemli derecede yükselmiştir (P<0.001). Sarı indeksi ve haugh birimi bakımından bentonit ile karıştırılan 1 g demir dikeni kontrol grubuna göre sayısal olarak daha yüksek değer vermiştir (P>0.05). Kontrol grubuna göre bentonit ile karışan 2 g demir dikeni ve selüloz ile karışan 2 g demir dikeni grupları sayısal olarak daha düşük yumurta sarısı kolesterol düzeyi değerleri vermişlerdir (P>0.05). |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Food and Health Science |
Dergi Tarandığı Indeksler | DAIJ |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 01-2015 |
Cilt No | 1 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 84 / 93 |