Ortaöğretim Tarih Ders Kitaplarında Edebî Ürünlerin Kullanımı
Doç. Dr. Hamza YAKAR
Doç. Dr. Tercan YILDIRIM
Edebî ürünlerin tarih derslerinde bir öğretim materyali olarak kullanılması, tarih konularının somutlaştırılmasıve öğrenciler tarafından daha cazip hale getirilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı,ortaöğretim tarih ders kitaplarında edebî ürünlerin kullanılma durumlarını belirlemektir. Buradan hareketle buaraştırma, nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesine göre yapılmıştır. Araştırmakapsamında, güncel ortaöğretim tarih ders kitaplarında yer alan edebî ürünlerin veriliş şekilleri ve edebîürünlerin türlerine göre veriliş oranları incelenmiştir. Çalışmanın veri kaynaklarını Millî Eğitim Bakanlığı,Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 2018 ve 2019 yıllarında eğitim aracı olarak kabul ettiği tarih derskitapları oluşturmaktadır. Ortaöğretim tarih ders kitaplarında edebî ürünlerin kullanım durumlarını belirlemekamacıyla araştırmacılar tarafından ilk önce “Ders Kitabı Analiz Formu” oluşturulmuştur. Her sınıf düzeyinegöre farklı olarak hazırlanan bu form; ünite numarası, ünite adı, konu adı, edebî ürünler ve edebî ürünlerinders kitabında geçtiği yerlerin isimleri gibi başlık ve kategorilerden oluşmaktadır. Ders kitaplarından toplananveriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, ortaöğretim tarih derskitaplarında edebî ürünlerin beş tema altında kullanıldığı tespit edilmiştir. Sınıf düzeylerine göre ortaöğretimtarih ders kitaplarında edebî ürünlerin yetersiz bir şekilde dağıldığı belirlenmiştir. Ayrıca ortaöğretim tarihders kitaplarının tamamında 12 farklı edebî tür kullanılmıştır. Bu edebî türler: anı, atasözü, biyografi, deyim,mektup, öğretici-felsefi metin, özdeyiş, seyahatname, siyasetname, söylev, şiir ve türküdür.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 01-2021