Behavioral Patterns of the Modern Age Addiction: Nomophobia of Future Managers
Doç. Dr. Halil Özcan ÖZDEMİR
Hüsnüye Neşe Arslan
Türkiye
Nomofobi; insanların iletişim kurmadaki beklenti değişikliklerinden ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerden dolayı ortaya çıkan en güncel 21. yüzyıl fobilerinden birisidir. Bu çalışma yaş, cinsiyet ve aylık gelir gibi ana demografik faktörleri baz alarak nomofobinin seviyesini ölçmeyi amaçlar. Buna ek olarak telefonu kontrol etme sıklığı ve telefona sahiplik süresi gibi telefon kullanım değişkenleri ve nomofobinin dört boyutu arasındaki ilişkiyi inceler. Bu çalışmada; ölçek olarak demografik bir anket ve Yıldırım ve Correia tarafından (2015) geliştirilmiş “Nomofobi Ölçeği” Türkiye’deki bir devlet üniversitesinde eğitim gören 242 işletme bölümü öğrencisine uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları; nomofobi seviyesinin demografik değişkenlere göre değişmediğini göstermiştir. Katılımcılar telefonlarını ne kadar sıklıkla kontrol etmişlerse nomofobi seviyeleri bir o kadar düşük çıkmıştır. Benzer bir şekilde sabah ve gece telefonuu control eden katılımcıların daha az nomfobik olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma sonuçları tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Dergi Adı Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Makale Dili İngilizce