The Moderating Roles on the Relation between Internet Addiction and Burnout
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Hüsnüye Neşe Arslan
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Teknoloji alanındaki evrimsel gelişmelere uygun olarak, günümüzde internet bağımlılığı olan yeni teknolojik hastalıklar gelişmiştir.Toplumsal cinsiyet literatüründen farklı olarak internet bağımlılığı ile eğitim düzeyi arasındaki ilişki hakkında sadece birkaç çalışma bulunmaktadır.Bu araştırmanın amacı; üniversite mezunu olacak girişimci adaylarının internet bağımlılık düzeyleri ile tükenmişlikleri arasındaki ilişkide cinsiyet ve öğrenim düzeyinin düzenleyici rollerinin belirlenmesidir. Araştırmanın verileri bir Türk devlet üniversitesindeki İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü ile Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu İşletme programında öğrenim gören 233 öğrencidenrastgele seçim yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak orijinal adı “Skala zur Erfassung der Internetsucht” olan internet bağımlılığı ölçeği Maslach Tükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu (MTE-ÖF) kullanılmıştır. Araştırma grubundan elde edilen veriler SPSS 22 istatistiksel paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre; internet bağımlılığı ile tükenmişlik arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu; bu ilişkide cinsiyet ve öğrenim düzeyi faktörlerinin düzenleyicilik rolünün olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları yorumlanmış ve daha sonra gerçekleştirilecek araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Dergi Adı Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce