Birey-Örgüt Uyumunun Bağlamsal Performans Üzerine Etkisinde Birey-İş Uyumunun Düzenleyici Rolünün Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma
Coşkun Akça
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Halil Özcan ÖZDEMİR
Bu makalenin amacı, çalışanların birey-örgüt uyumu düzeylerinin bağlamsal performanslarına etkisinde birey-iş uyumunun rolünü ortaya koymaktır. Literatür taramasında birey-örgüt uyumu ile bağlamsal performans arasındaki ilişkide birey-iş uyumunun rolüne yönelik bir araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırma değişkenlerini ölçmek için bir anket formu oluşturulmuştur. 458 çalışandan toplanan veriler frekans analizi, güvenilirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizine tabi tutulmuştur. Birey-örgüt uyumunun bağlamsal performans üzerindeki etkisinde R2 değeri 0,179; birey-örgüt uyumu ve birey-iş uyumunun bağlamsal performansa etkisinde R2 değeri 0,217 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; birey-örgüt uyumunun bağlamsal performansa etkisinde birey-iş uyumunun düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir.
Dergi Adı Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 12-2020