Bu çalışmada, kanatlı besleme konusundaki son araştırmalar ile önerilebilecek yeni besleme ve yemleme uygulamalarına değinilmiştir. Dünyadaki kanatlı besleme çalışmaları, moleküler genetik, mikrobiyoloji, etoloji, immunoloji, histoloji, yem teknolojisi, farmakognozi, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve gıda bilimi gibi diğer bilim dalları ile disiplinler arası olarak yürütülmektedir. Kanatlı beslemede mısır ve soya kullanımını azaltma yönünde çalışmalar ile yeni ham madde arayışları devam etmektedir. Peletleme işleminde enerji sarfiyatının azaltılması, pelet stabilitesi ve kalitesinin artırılması, nişasta içeriği yüksek yemlerin ekspander veya ekstruder işleminden geçirilmesi, peletleme işleminde buhar sıcaklığının arttırılması, pastörize sıcaklık uygulaması ve çimlendirme çalışılan konulardandır. Ul tra iz minerallerin (lanthanium, cerium, praseodimium, neodimium) kanatlılar üzerindeki etkileri çok az çalışılmıştır. P robiyotikler, prebiyotikler, organik asitler, antimikrobiyal ve antioksidant etkili bitkisel ekstraktlar, sindirime yardımcı eksojen enzimler ve toksin bağlayıcılar pek çok araştırmaya konu olmuştur ve olacaktır. Bu kapsamda; inülin, kitosan ve kito-oligosakkaritler, lignoselüloz, fitaz, amilaz, bütirik asit, bitkisel ekstraktlar, odun kömürü ve kuşburnu tozu gibi katkıların kanatlılar üzerindeki olumlu etkileri rapor edilmiştir. Meta analizleri ile etkilerinde devamlılığı saptanacak ülkemiz tıbbi ve aromatik bitkilerinden yeni tescilli yem katkılarının üretilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Verim performansının arttırılması ile birlikte tüketici isteklerine uygun yeni ürünler elde etmek için; amino asit beslemesi, in ovo besleme, erken dönem beslemesi, üniformite … |