Adam Smith’in Devlet Anlayışı Üzerine Kuramsal Bir İnceleme
Kürşad Zorlu
Doç. Dr. Hale KIRMIZIOĞLU
Bu çalışmanın amacı, sosyal bilimlerdeki en önemli yapılardan biri olan devlete ve onun işlevlerine ışık tutmaktır. Üzerine yapılan tartışmaların son bulmadığı ve her sosyal bilim açısından ayrı ayrı tanımı yapılan bu büyük yapının toplumsal işlevleri kesinleşmemiştir. Bu amaçla çalışmada devlet hakkındaki genel bakış açılarının yanı sıra devleti özellikle ekonomik alandaki fonksiyonları açısından ele alıp ince-leyen Adam Smith’in fikirleri ön plana alınmıştır. Çünkü Adam Smith’in devlet anlayışı, döneminde öne çıkan diğer ana akım iktisadi düşünürlerden farklı bir içerik sunmaktadır. Çalışmada Smith’in düşünce sistemini ve yönetsel bakımdan devlete bakışını anlamak için öncelikle iki temel yapıtındaki – Ahlaki Duygular Teorisi ve Ulusların Zenginliği – görüşlerine ve bu görüşlerle ilgili yazındaki diğer tartışmalara yer verilmiştir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Ekonomik Bakış
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Basım Tarihi 06-2018