Yazarlar |
Hakan KIR
Türkiye |
Başak Şahan Dursun
|
Özet |
Bu araştırma Kırşehir ilinde 2016-2017 yaz yetiştirme sezonunda bazı sorgum ve sorgum-sudanotu melez çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla tek lokasyonda yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen bu çalışmada, üç sorgum (Gözde 80, Early Sumac, Rox) ve altı sorgum-sudanotu (Aneto, Greengo, Teide, Sugar Graze, Gardavan, Jumbo) melez çeşidi kullanılmıştır. Denemeye alınan sorgum ve sorgum-sudanotu melez çeşitleri arasında özellikler bakımından önemli derecede farklılıkların olduğu belirlenmiştir. İki yıllık ortalama sonuçlara göre; çeşitlerin kuru madde verimleri 1185.3 (Gözde 80) – 28957.3 (Jumbo) kg ha-1, ham protein verimleri 8777.5 (Gözde 80) ve 2799.8 (Jumbo) kg ha-1 ve sindirilebilir kuru madde verimleri 7396.5 (Gözde 80) ve17908.3 (Jumbo) kg ha-1. Protein oranı % 7.3 (Gözde 80) - 10.4 (Aneto), ADF oranı % 30.1 (Rox) - 37.4 (Early Sumac), NDF % 44.6 (Rox)- 57.2 (Early Sumac), ADL % 4.2 (Early Sumac) - 5.6 (Teide ) SKMO % 59.7 (Early Sumac) - 65.5 (Rox) arasında değişmiştir. Kırşehir ekolojik koşullarında verim ve kalite bakımdan Jumbo çeşidi ile Greengo çeşidi alternatif bir yem bitkisi olarak yetiştirilebileceği belirlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi |
Dergi ISSN | 2148-3647 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 07-2019 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 3 |
Sayfalar | 388 / 395 |
Doi Numarası | 10.30910/turkjans.595170 |
Makale Linki | http://dx.doi.org/10.30910/turkjans.595170 |