Yazarlar |
Cafer Olcayto Sabancı
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Hakan KIR
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Tamer YAVUZ
Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye |
Ali İhsan Karayel
|
Sibel Baskoy
|
Özet |
Kırşehir koşullarında 2013 ve 2014 yıllarında yürütülen bu çalışmada, bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotipleri değişik sıra aralığında yetiştirilmiş, ot verimleri ve kaliteleri belirlenmiştir. Beş mürdümük genotipi üç sıra arası mesafesinde (20, 40 ve 60 cm) ve üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme deseninde yetiştirilmiştir. Sıra arası uygulamaları ana parselleri, mürdümük genotipleri alt parselleri oluşturmuştur. İki yıllık ortalama sonuçlara göre bitki boyları 28,3-32,9 cm, yeşil ot, kuru madde ve ham protein verimleri sırasıyla, 303,5-482,8; 82,4-160,0; 17,7-31,5 kg/da arasında değişmiştir. Verimler açısından sıra araları arasındaki farklar önemsiz bulunmuş, en yüksek değerler 20 cm uygulamasından elde edilmiştir. ADF ve NDF sırasıyla % 20,24-28,42 ve % 24,17-34,69 arasında değerlere sahip olmuştur. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Anadolu Dergisi |
Dergi ISSN | 1300-0225 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 02-2016 |
Cilt No | 26 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 1 / 13 |
Makale Linki | https://arastirma.tarim.gov.tr/etae/Belgeler/AnadoluDergisi/2016/2/01 20mak 201-13.pdf |