img
Prohexadione-Calcium Uygulama Yöntemlerinin Hıyar (Cucumis sativus L.) Fidelerinin Gelişimi ve Yaprak Pigmentasyonu Üzerine Etkileri    
Yazarlar
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışma, prohexadione-calcium (Pro-Ca) uygulama yöntemlerinin hıyar fidelerinin gelişimi ve yaprak pigmentasyonu üzerine etkileri araştırmak amacıylayapılmıştır. Denemede, 140 adet hıyar tohumu eşit olarak farklı düzeylerde (0, 50, 100 ve 200 ppm) Pro-Ca içeren solüsyonda 18 saat bekletilmiş aynı dozların aynısayıdaki fidelerin yapraklarına püskürtme şeklinde uygulanmış, fide gelişimi ve yaprak pigmentasyonu parametreleri bakımından karşılaştırılmıştır. Morfolojikölçümlere göre; her iki Pro-Ca uygulama yöntemi fidelerinin gelişimini kontrol bitkilerine kıyasla istatistiksel olarak önemli düzeyde engellemiştir. En düşük; fideboyu (3.79 cm), gövde çapı (2.86 mm), gövde yaş ağırlığı (1.37 g), gövde kuru ağırlığı (0.171 g) ve kök kuru ağırlığı (0.096 g) tohumun 200 ppm Pro-Ca içerensolüsyonunda bekletilmesinde; en düşük kök yaş ağırlığı (1.206 g) ise yapraklara 100 ppm Pro-Ca içeren solüsyonun sprey şeklinde uygulanmasında saptanmıştır.Yaprak pigmentasyonu üzerine tohum aşamasında yapılan Pro-Ca uygulamasının etkisi daha olumlu olarak belirlenmiş, en yüksek klorofil a, klorofil b, toplam klorofilve karotenoid miktarları tohuma uygulanan 50 ppm Pro-Ca dozunda tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hıyar tohumlarının 18 saat süre ile 50 ppm dozunda ProCa içeren solüsyonda bekletilmesi, optimum büyüme kontrolü ve kaliteli fideözelliklerini sağlaması yönüyle önerilmektedir
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 1012-2354
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 07-2020
Cilt No 36
Sayı 2
Sayfalar 274 / 279
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/pub/erciyesfen/issue/56383/631209
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 3
Google Scholar 3

Paylaş