Kırşehir Yerel Sivri Biber (Capsicum annuum L. var. longum) Populasyonlarının Agronomikve Morfolojik Karakterizasyonu
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
2014 ve 2015 yıllarında yürütülen çalışmada Kırşehir ili merkez veköylerinden toplanan; 2014 yılı için 240, 2015 yılı için ise 313 bibergenotipi içerisindeki 99 adet sivri biber genotipi fide çıkışındanvejetasyon süresi sonuna kadar, toplam 48 agronomik ve morfolojiközellik bakımından, IPGRI’nin biber için yayınlamış olduğutanımlama listesi ve UPOV kriterlerine göre karakterizasyonçalışması yapılmıştır. İncelenen karakterlerin minimum, maksimum,ortalama değerleri ve frekans yüzdeleri belirlenmiştir. Popülasyonlararasındaki ilişkinin belirlenmesi amacı ile küme ve temel bileşenanalizi uygulanmıştır. Uygulanan temel bileşen analizi sonucundatoplam 17 adet ana bileşen ekseni elde edilmiş ve bu eksenler toplamvaryansın % 75.82’sini temsil etmiştir. Morfolojik ve agronomiközelliklere göre genotipler dendrogramda 15 gruba ayrılmıştır. Kümeanalizi sonucunda; S1, S2, S62, S3, S9, S67 ve TR69737 kodlugenotiplerin agronomik ve morfolojik akrabalık derecesi bakımındanbirbirine en uzak genotipler olduğu belirlenmiştir. Daha önceüzerinde hiçbir çalışma yapılmamış olan Kırşehir ili sivri bibergenotiplerinin tanımlanmasının yapılması ile belirlenen biberpopülasyonlarındaki genetik varyasyon gelecekte yapılacak biberıslah çalışmalarında önemli avantajlar sağlayacaktır.
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Basım Tarihi 03-2019