img
Orta Anadolu Biber Genotiplerinin Farklı Tuz Konsantrasyonlarına Tolerans Düzeylerinin Belirlenmesi    
Yazarlar
Cem Emirzeoğlu
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Özet
Islah çalışmalarına tuza tolerans düzeyleri bilinen genotipler ile başlanılması önemliavantajlar sağlamaktadır. Çalışmada, Kırşehir İlinden surveyler sonucu toplanıp morfolojik vemoleküler karakterizasyonu yapılmış biber genotipleri içerisinden seçilen 30 adet ümitvar bibergenotipinin uygulanan farklı tuz konsantrasyonlarına (0, 50, 100, 150 mM NaCl) toleransdüzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Biber genotiplerinin farklı tuz düzeylerine olantepkilerinin belirlenmesi amacıyla; 0-5 skalasına göre genotiplerde semptomatik zararlanmanınpuanlandırılması, %50 çiçeklenme zamanı, bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, gövde ve kök yaş-kuru ağırlıkları, yaprak oransal su içeriği, nispi büyüme oranı, yaprak hücrelerinde membranzararlanması, klorofil ve karotenoid miktarı belirlenmiştir. Ayrıca incelenen parametreler genelolarak değerlendirilerek genotipler tuz stresinden etkilenme derecelerine göre; tolerant, ortatolerant ve hassas olarak sınıflandırılmıştır. Deneme sonunda biber genotiplerinin büyüme vegelişmesinin artan tuz dozları ile engellendiği, ancak tuz stresine karşı oluşan tepkilerinparametrelerde geniş bir varyasyon gösterdiği belirlenmiştir. Uygulanan tuz dozlarının tümparametreler üzerindeki etkisi genel olarak değerlendirildiğinde; K86, D47, 2015-10, K80, D20, S67ve S65 genotiplerinin diğerlerine kıyasla tuz stresine karşı daha tolerant oldukları belirlenmiştir. Bugenotipler, tuzlu toprak koşullarında biber üretimi ve ileriki biber ıslah çalışmaları için önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2149-8245
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2020
Cilt No 6
Sayı 2
Sayfalar 129 / 140
Doi Numarası 10.24180/ijaws.689347
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1211212
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2
Google Scholar 6
Orta Anadolu Biber Genotiplerinin Farklı Tuz Konsantrasyonlarına Tolerans Düzeylerinin Belirlenmesi

Paylaş