img
Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi    
Yazarlar
Kerim Mesut Çimrin
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Hakan BAŞAK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Metin Turan
Yeditepe Üniversitesi, Türkiye
Özet
Amaç: Çalışmada, mikoriza (ROOTS-novozymes endomycorrhiza (VAM) fungus (Glomus spp.)) ve artan tuzdozlarının biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) kök vegövde dokularının; hormon, toplam fenolik ve organikasit içerikleri ile toplam antioksidan kapasitesi üzerineetkisini belirlemek amaçlanmıştır.Yöntem ve Bulgular: Serada tesadüf blokları denemedeseninde göre yürütülen çalışmada, toprakdoldurulmuş saksılardaki biber bitkilerine dört farklıdozda tuz (T0: 0, T50: 50, T100: 100 ve T150: 150 mM NaCl) ile mikorizalı ve mikorizasız olmak üzere mikorizanın ikidozu (M0: 0, M100: 100 adet spor/bitki) uygulanmıştır.Çalışmada, kök ve gövde dokularında giberilik asit (GA),salisilik asit (SA) ve indol asetik asit (IAA) düzeyleri artantuz dozlarının etkisiyle istatistiksel olarak önemlidüzeyde azalmıştır. Biber bitkisi absisik asit (ABA) içeriğimikoriza uygulanmamış bitkilerin kök ve gövdedokularında tuz dozlarındaki artış ile önemli düzeydeartmışken, mikoriza uygulanan bitkilerde tuzdozlarındaki artış ABA içerini etkilememiştir. Sadece 50mM tuz dozunda belirlenen ABA içeriği mikorizauygulanmışlarda mikorizasızlara göre önemli düzeydedaha yüksek belirlenmiştir. Toplam fenolik içeriği veantioksidan kapasitesi tuz stresinin etkisiyle kök ve gövdedokularında önemli düzeyde azalmışken, 50 mM NaCluygulanmış mikorizalı bitkilerde en yüksek değerdebelirlenmiştir. Organik asit içerikleri, gövde tartarik vemaleik asit ile kök maleik asit hariç, uygulanan tuzdozlarındaki artış ile kök ve gövde dokularında kontrolbitkilerine göre artmıştır. Mikoriza uygulanmış bitkileringövde bütirik, malonik ve malik asit içerikleri mikorizauygulanmamışlar daha yüksek belirlenmişken, kökdokularında ise malonik ve malik asit içerikleri mikorizalıolanlarda daha yüksek belirlenmiştir.Genel Yorum: Mikorizanın özellikle 50 mM tuz dozundagövde ve kök dokularında toplam fenolik ve antioksidaniçeriklerinin yanı sıra ABA düzeyini arttırmasından dolayıstrese karşı tolerans göstermede etkili olduğu, ancakdaha yüksek tuz konsantrasyonlarında bu olumluetkisinin bozulduğu belirlenmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Sonuç olarak, mikorizanınılımlı tuz stresinde bitki toleransını arttırdığı ancak,yüksek ve çok yüksek tuz tuz streslerinde etkisiz kaldığısöylenebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Dergi ISSN 2667-7733
Dergi Tarandığı Indeksler CABİ
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2020
Cilt No 25
Sayı 3
Sayfalar 488 / 498
Doi Numarası 10.37908/mkutbd.793222
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.37908/mkutbd.793222
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2
Google Scholar 3
Farklı dozlarda tuz ve mikoriza uygulamalarının biberde hormon, antioksidan, fenolik ve organik asit içeriklerine etkisi

Paylaş