Non Travmatik Akut Posterior İnterosseöz Sinir Kompresyon Sendromu Olgu Sunumu
Tugay Atalay
Nermin Tanık
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Posterior interosseöz sinir (PİS) radial sinirin saf motor dalıdır. Posterior interosseous sinir kompresyon sendromu ise radial sinirin derin dalının dirsek ekleminin hemen distalinde gelişen tuzak nöropatisidir. Bu sendrom klinik olarak düşük bilek olarak adlandırılan, ön kolda saf ekstansör kas güçsüzlüğü ile karakterizedir. Hastaların şikâyeti başparmak güç- süzlüğü ve eli kullanmada güçlüktür. Genellikle radius kemiğinin kırık ve çıkıkları, önkola sık enjeksiyon yapılması, bazı eksternal travmalar, tümöral oluşumlar, dirsek eklemi de- formiteleri, fibröz bantların, intermusküler septaların, skar veya adezyonlarının yaptığı bası ve tekrarlayıcı önkol supinasyon ve pronasyon hareketleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Bazen herhangi bir neden ortaya konamayabilir. Bu yazıda 46 yaşındaki bir ebede ani ge- lişen ve nedeni ortaya konamayan bir posterior interosseöz sinir kompresyon sendromu olgusu sunulmakta ve tanıda elektronöromyografi (ENMG)nin önemi belirtilmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı BOZOK TIP DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler Türkiye Atıf Dizini