TORAKAL BÖLGEDE HALTER SCHWANNOM CERRAHISINDE POSTERIOR YAKLASIM OLGU SUNUMU
Damgacı Süleyman
Samancıoğlu Halil
Yalçın Sercan Savaş
Schwannomlar periferik sinir kılıfı schwann hücrelerinden gelişirler ve iyi huylu yumuşak doku tümörlerinin %5'ini oluştururlar. Ekstramedüller yerleşimli bu tümörler bazen omurilik sinir köklerini takip ederek intervertebral foramenden çıkar ve kum saati veya halter şeklinde kitle meydana getirirler. Torakal bölgede halter tarzı schwannomlarda çeşitli cerrahi yaklaşımlar uygulanabilmektedir. En sık kullanılan girişim posterior yaklaşımla laminektomi ve kostotransversektomidir. Ancak bazı otörler bu girişimin ekstraspinal kısımların rezeksiyonu için yetersiz kalacağını ve torakotomi eklenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. 35 yaşında torakal 11 halter schwannomu olan bir bayan olgu sunulmuştur. Posterior girişimle laminektomi ve minimal kostotransversektomi yapılarak iyi sınırlı tümör total olarak çıkarılmıştır. Bu tür tümörlerde sadece posterior girişimin yeterli olduğu, anterior ya da posterolateral girişimlerin daha büyük ve invazif olan diğer halter tarzı görünüm veren tümörler için önerilebileceği düşünülmektedir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler TÜRK TIP DİZİNİ