The Effects of Caffeic Acid Phenethyl Ester on Inflammatory Cytokines after Acute Spinal Cord Injury
Prof. Dr. Hakan AK
İsmail Gülşen
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Tamer Karaaslan
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
İlker Alaca
Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye
Aydın Candan
Havva Koçak
Dumlupınar Üniversitesi, Türkiye
Tugay Atalay
Prof. Dr. Asuman ÇELİKBİLEK
İsmail Demir
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Tevfik Yılmaz
Dicle Üniversitesi, Türkiye
AMAÇ: Bu çalışmada, akut spinal kord hasarı sonrası erken dönemde kafeik asit fenetil esterin (KAFE) enflamatuvar sitokinlerden interlökin 1 beta (IL-1?) ve tümör nekrotizan faktor alfa (TNF-?) üzerine etkisini ve histopatolojik olarak KAFE'nin olası iyileştirici etkisini araştırmak amaçlandı.GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada ağırlıkları 250-300 gram arasında değişen 48 Wistar-Albino cinsi sıçan kullanıldı. Denekler üç gruba ayrıldı. Her grup kendi altında iki alt gruba ayrıldı. 1a grubu kontrol grubu olup bu grupta yalnızca laminektomi yapıldı. Grup 1b'de laminektomi sonrası anevriz-ma klibi ile travma oluşturuldu. İkinci gruptaki deneklerde travma oluşturulduktan yarım saat sonra serum fizyolojik sistemik olarak verilip birinci ve altıncı saatte denekler sakrifiye edildi. Üçüncü grupta travma oluşturulmuş deneklere yarım saat sonra sistemik yoldan KAFE verildi ve bu denekler birinci ve altıncı saatte sakrifiye edildi. Sakrifikasyon öncesi kalpten alınan kanda ELİSA kitleri ile serum IL-1? ve TNF-? düzeyleri ölçüldü. Hasarlan-mış kordan alınan doku örneklerinde histopatolojik değerlendirme yapıldı.BULGULAR: Kafeik asit fenetil esterin verilen grupta TNF-? ve IL-1? düzeylerinin azaldığı tespit edildi. Histopatolojik değerlendirmede KAFE verilen grupta hemoraji ve nekroz oranında azalma tespit edildi.TARTIŞMA: Akut spinal kord hasarı sonrası erken dönemde KAFE enflamatuvar sitokinlerden TNF-? ve IL-1? düzeylerini baskılamaktadır ve hasar sonrası iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery
Dergi ISSN 1306-696X
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded