BİR DEVLET HASTANESİNDE BİR YIL İÇİNDE ACİL ŞARTLAR ALTINDA AMELİYAT EDİLEN KRANİYAL OLGULARIN RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ
Prof. Dr. Hakan AK
İsmail Gülşen
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Tugay Atalay
İsmail Demir
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Bahattin Çelik
Harran Üniversitesi, Türkiye
Sadiye Yolcu
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bitlis Devlet Hastanesinde son yıl bir yıl içinde acil şartlar altnda ameliyat edilen kraniyalolguların retrospektf irdelenmesi Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Mayıs 2011 - Mayıs 2012 tarihinde sadece acil şartlar altndakraniyal nedenlerle ameliyat edilen olgular retrospektf olarak değerlendirildi. Kafa travmalarınaek olarak spontan intraserebral hematom, subdural hematom, intraserebellar hematom gibi acilnedenlerle ameliyat edilen olgular çalışmaya dahil edildi. Elektf kraniyal girişimler çalışma dışındatutuldu. Hasta yaşı, cinsiyet, başvuru Glasgow koma skalası (GKS), ameliyat öncesi tanılar ve sondurum not edildi.Bulgular: Çalışmaya 78 erkek 30 kadın hasta dahil oldu. 17 hasta travma dışı nedenle ameliyat edil -di. Erkeklerde en sık neden trafk kazası iken kadınlarda en sık neden düşme olarak tespit edildi. Ensık acil ameliyat nedeni travmatk epidural hematom idi. Hastaların başvuru esnasındaki GKS de -ğerlerine bakıldığında hastaların %47,2sinde GKS değeri 8 veya altndaydı. Mortalite oranı %21,3olarak tespit edildi. Mortalite ile başvuru esnasındaki GKS arasında anlamlı ilişki varlığı saptandı. Sonuç: Nöroşirurji kliniklerinde travma dışı nedenlerle yapılan acil operasyonlar azımsanamayacakbir oranı oluşturmakta ve çalışmamızda olduğu gibi yüksek mortaliteye katkıda bulunmaktadır.
Dergi Adı BOZOK TIP DERGİSİ
Dergi Tarandığı Indeksler ULAKBİM, TÜRKİYE ATIF DİZİNİ