The Effects of Membranous Abnormalities on Mortality and Morbidity in Chronic Subdural Hematomas
Prof. Dr. Hakan AK
Bozok Üniversitesi, Türkiye
İsmail Gülşen
Soner Yaycıoğlu
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Tugay Atalay
Bozok Üniversitesi, Türkiye
İsmail Demir
Pamukkale Üniversitesi, Türkiye
Enver Sösüncü
Mehmet Deniz Bulut
Mehmet Arslan
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmada amacımız kronik subdural hematomlarda (KSDH) membranözabnormalitelerin morbidite ve mortaliteye etkilerini değerlendirmektir.Metod: Bu retrosepktif çalışmaya son üç yıl içinde üç farklı hastanede ameliyat edilen 116olgu dahil edildi. Hastalar travma varlığına, ameliyat tipine göre, nüks olup olmadığına göre,komplikasyonlar görülüp görülmediğine göre, hematomda membranöz abnormalite varlığınıagöre ve mortalite yönünden hastalar değerlendirildi. Membranöz abnormaliteler hematomunkalın membrana sahip olması ve hematomun septalı olup olmadığını içerdi.Bulgular: Hastaların yaşı 42 ila 87 arasında değişmekte olup ortalama yaş 62,06±11.4 idi.Hastaların 78 (%67,2)'si erkek, 38 (%32,8)'I ise kadındı. En önemli predispozan faktörünözellikle erkek hasta grubunda travma olduğu tespit edildi. Membranöz abnormalite varlığınınnüks oranları ve komplikasyon gelişimi üzerinde önemli etkiler gösterdiği belirlendi. Bununlabirlikte, mortalite üzerinde etkisi olmadığı görüldü.Sonuç: Travma KSDH'larda halen en yaygın etyolojik faktördür. Membranöz abnormalitevarlığı nüks ve komplikasyon gelişimini artırır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Neurological Sciences [Turkish]