Effects of Resveratrol on Acute Sciatic Nerve Injury in a Rat Model
Akyol Veysel
Murat Çetin Rağbetli
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Doğal bir fenol olan resveratrol'ün (RVT) deneysel sıçan modelinde akut sinir hasarıtedavisinde terapötik etkinliğini araştırmaktır.Gereç ve yöntemler: Toplamda 28 sıçan dört gruba ayrılmıştır; travma, kontrol, düşük dozRVT ve yüksek doz RVT (n=7). Kontrol grubu dışındaki diğer gruplarda orta-basınçlıanevrizma klibi ile 30 saniye boyunca sinir hasarı oluşturuldu. Travma sonrası 7 gün boyuncaRVT tedavisi verildi. Sonrasında, hasar yerinden alınan sinir dokusu örnekleri histolojik vesteriyolojik analizlere tabi tutuldu.Bulgular: Myelin kalınlığı yönünden gruplar arasında anlamlı farklılık saptandı. 50 mg/kgRVT ile tedavinin myelin kalınlığını artırdığı bununla birlikte 100 mg/kg dozunda myelinkalınlığında azalma olduğu tespit edildi.Sonuç: RVT siyatik sinir akut ezilme yaralarında 50 mg/kg dozunda faydalı etkiye sahiptir.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Neurological Sciences-Turkish