PEDİATRİK ŞANT ENFEKSİYONLARI 105 OLGULUK ÇİFTMERKEZLİ ÇALIŞMA
Fethullah Kuyumcu
Mehmet Arslan
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Çalışmanın amacı cerrahi sonrası yüksek kalsitonin seviyelerine sahip medüller tiroid karsinomlu (MTK) hastaların takibinde florodeoksiglikoz pozitron emisyon tomografisinin (FDG PET) etkinliğini değerlendirmektedir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya yüksek kalsitonin seviyeleri nedeniyle kliniğimize FDG PET görüntüleme için yönlendirilen MTK tanılı 6 hasta dahil edildi. Bütün hastalar erkekti. Yaş ortalaması 52±8 idi. Bulgular: Kalsitonin seviyeleri sırasıyla75 pg/ml, 90pg/ml, 94 pg/ml ve 127 pg/ml olan 4 hastada FDG PET görüntülemede MTKnın rekürrens ya da metastazını düşündürecek bulgu izlenmedi. Kalsitonin seviyeleri 1300 pg/ml ve 2110 pg/ml olan 2 hastada ise FDG PET bulguları pozitifti. Bu hastalarda lenf nodu ve kemik metastazları saptandı. Tartışma: Öyle görünüyor ki MTKnın rutin görüntülemesinde FDG PETe yer yoktur. Ancak burada kalsitonin seviyeleri önem arz etmektedir. Kalsitonin seviyeleri 1000 pg/mlden yüksek hastalarda FDG PET oldukça faydalı olabilmekte ve birçok lezyon odağını tespit edebilmektedir. Ayrıca tüm vücut görüntülemeye olanak sağlaması da önemli bir avantajıdır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı BOZOK TIP DERGİSİ