The effect of Povidone iodine on Peridural Fibrosis in Spinal Surgery
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
İsmail Gülşen
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı povidon-iyotun spinal cerrahi uygulamalarında periduralfibrozisi artırıcı etkisinin olup olmadığını araştırmaktı.Materyal ve metod: Bu deneysel çalışmada Wistar albino cinsi 24 sıçan kullanıldı. Bunlar üçgruba ayrıldı. Birinci grupta (n=8) sadece Th8-12 arası laimektomi yapıldı (kontrol grubu).İkinci grupta (n=8) laminektomi alanı 30 saniye boyunca %2,5'luk povidon-iyot ile irrigeedildi. Üçüncü grupta (n=8) laminektomi alanı 30 saniye boyunca %10 povidon-iyot ile irrigeedildi. 8 hafta sonra sıçanlar sakrifiye edildi. Patolojik preparatlarda fibrozis uzunluğu,fibrozis alanı ölçüldü ve gruplar arasında karşılaştırıldı.Sonuçlar: Peridural fibrozis uzunluk ve alan ölçümleri üç grup arasnda farklılıkgöstermemiştir.Yargı: Povidon-iyotun peridural fibrozisi artırıcı etkisi yoktur. Bu nedenle, spinal cerrahiuygulamalarında gerekli olduğu takdirde güvenle kullanılabilir.
Dergi Adı Journal of Neurological Sciences [Turkish]
Basım Tarihi 12-2014