Evaluation of the Acute Period Effects of Nicergoline in the Management of Acute Peripheral Nerve Injury
Sercan Savaş Yalçın
Prof. Dr. Hakan AK
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Varol Aydın
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Mukadder Serter
Adnan Menderes Üniversitesi, Türkiye
Ayşe Yeşim Göçmen
Bozok Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı akut periferik sinir hasarında yerel kan akımını artırıcı etkiyesahip olan nikergolinin akut dönemdeki etkilerinin incelenmesidir.Yöntem ve gereçler: Çalışma ağırlıkları 200-250 gram arasında değişen Wistar albino cinsisıçanlarda orta basınçı anevrizma klibi ile periferik sinir hasarı oluşturularak yapılmıştır. Sıçanlar her bir grupta 10 denek olacak şekilde dört gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubuolup, bu grupta sadece siyatik sinir disseksiyonu yapıldı. Ikinci grupta siyatik sinirdisseksiyonunu takiben klip ile sinir hasarı oluşturuldu. Üçüncü grupta sinir hasarıoluşturulduktan sonra 7 gün boyunca düşük doz nikergolin verildi. Dördüncü grupta ise hasarsonrası 7 gün boyunca yüksek doz nikergolin verildi. Sıçanlar sekizinci gün denekler yürümetestine tabi tutularak siyatik sinir fonksiyonel endeksleri hesaplandı. Sonrasında deneklerinsiyatik sinir dokuları alındı ve bu dokularda interlökin-10, miyeloperoksidaz, tümörnekrotizan faktör, sinir büyüme faktörü ve malondialdehid düzeyleri bakıldı. İstatikselanalizde Mann-Whitney U testi kullanıldı. İstatiksel olarak 0,05'den küçük değerler anlamlıolarak kabul edildi.Sonuçlar: Siyatik sinir fonksiyonel endeksi tüm gruplar arasında istatiksel olarak anlamlıfarklılık gösterdi. Doku interlökin-10 düzeyi grup III ve IV arasında hariç olmak üzere tümgruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Doku tümör nekrotizan faktör alfa,miyeloperoksidaz, malondialdehid ve sinir büyüme faktörü düzeyleri tüm gruplar arasındaanlamlı farklılık gösterdi.Tartışma: Nikergolin akut periferik sinir hasarının tedavisinde akut dönemde istatiksel olarakanlamlı düzeyde iyileştirici etki göstermiştir.Sonuç: Nikergolin özellikle cerrahi için aday olamayan hastalarda periferik sinir hasarınıntedavisinde kullanılabilir. Bununla birlikte, bu çalışmanın histopatolojik destekli ekçalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Dergi Adı Journal of Neurological Sciences [Turkish]
Basım Tarihi 12-2013