Pulmoner Embolide Gozden Kacan Semptomlar: Vertigo ve Senkop
Hüseyin Murat Demirbaş
Şeyhmus Kaya
Türkiye
Pulmoner emboli (PE) acil servislerde sık karşılaşılan, zor tanı konulan ve mortalitesi oldukçayüksek pulmoner acillerden biridir. Pulmoner emboli vakaları acil servislere çok farklı klinikbulgularla gelebilir. En sık karşılaşılan semptomları ani başlayan dispne, plöretik göğüs ağrısı,öksürük, hemoptizi, taşipne ve taşikardidir. Senkop, pulmoner emboli olgularında nadir görülen ilkbaşvuru sebebi olmasına rağmen özellikle masif pulmoner emboli vakalarında daha sıkgözlenmektedir ve acilen tanı konulup tedavi edilmediği takdirde mortalitesi çok yüksektir. Bunedenle acil servise senkop ile başvuran hastaların ayırıcı tanısında pulmoner emboli mutlakaakılda bulundurulmalıdır. Bu çalışmada senkop ve vertigo şikayetleri ile acil servise başvuran, yada hastane içerisinde ani hipotansiyon ve senkop geçiren beş masif pulmoner emboli olgususunuldu.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Cumhuriyet Medical Journal
Basım Tarihi 10-2014